Ønsker du å kjøpe bruktbil? Før du kjøper, sjekk klimaanlegget !!

Hvordan sjekker du klimaanlegg?

Før du kjøper bruktbil bør du sjekke tilstanden til klimaanlegget. Hvis den blir skadet, kan den utsette oss ikke bare for økonomiske, men også helseproblemer. Så hvordan sjekker du klimaanlegget?

Start med dokumentene

Det grunnleggende som er verdt å spørre bileieren om, er service på bilens klimaanlegg. Når ble de laget sist? Hva var inkludert i tjenesten? Er det kun desinfisering av klimaanlegg, eller også påfylling av kjølevæske? Når var siste gang tørketrommelen ble skiftet? Når ble kabinluftfilteret skiftet?

Bileier bør ha en faktura eller en kvittering fra firmaet som har utført klimakontrollen og servicen.

 

Etter å ha startet motoren, utfører vi en prøvekjøring. Under kjøring prøver vi å holde motorturtallet rundt 2000 o/min. Vi starter klimaanlegget og setter det til lavest mulig temperatur.

Vi er spesielt oppmerksomme på mulige lyder fra under panseret (kan tyde på skade på klimaanleggets clutch) og fra ventilasjonssystemet (kan indikere problemer med viftene). Hvis du hører en konstant metallisk støy fra under panseret mens klimaanlegget er i drift, kan dette indikere problemer med klimaanleggets kompressorlagre. Så fokuserer vi på lukten av luften som strømmer inne i bilen. Lukter det friskt, er klimaanlegget rent. Hvis det lukter, kan klimaanlegget nettopp ha blitt desinfisert (også med en enkel spray). Hvis det er en muggen lukt, er klimaanlegget skittent og en kilde til bakterier. Vi tar hensyn til temperaturen på luften som strømmer inn i kabinen. Vi berører lufteåpningene med hånden. Hvis det er klart kjøligere enn det i kabinen, fungerer klimaanlegget (vi kan ikke sjekke med hvilken effektivitet). Vi sjekker at klimaanlegget ikke forstyrrer eller slår seg av, og vi kontrollerer også styrken på lufteventilene, og øker deres kraft til det maksimale.

Grunnleggende sjekk av bilklimaanlegg før kjøp av bruktbil vil tillate oss å forhåndssjekke tilstanden. Ytterligere undersøkelser bør utføres av en spesialist. Med mindre systemet fungerer veldig effektivt, uten problemer, og bileieren har dokumenter som bekrefter klimaanlegg.